Ciekawe alternatywy dla znanych produktów spożywczych
Rośnie liczba osób, które decydują się wykluczyć ze swojego jadłospisu określone grupy produktów. Najczęściej jest to mięso i szeroko pojęte artykuły pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób dostarczać organizmowi cennych składników, które się w nich znajdują? Oto kilka ciekawych alternatyw!
Tofu naturalne jako baza wielu potraw
Zacznijmy od bardzo uniwersalnej propozycji, która znajdzie zastosowanie niemal w każdej kuchni. To tofu naturalne, które imponuje składem pozbawionym konserwantów i innych zbędnych dodatków. Stworzone na bazie ziaren soi oraz wody przypadnie do gustu większości ludzi głównie z uwagi na wiele możliwości jego zastosowania. Na bazie tofu przyrządzimy dania obiadowe na słono, bo doskonale komponuje się z sosami, makaronami i ryżem, a także desery i wypieki. Jest wspaniałym zamiennikiem białego sera. Stwarza to szerokie pole do popisu z zakresu kulinarnych eksperymentów. Warto spróbować, nawet jeżeli nie znajdujesz się na diecie wegańskiej.
Babka jajowata – czym jest i dlaczego warto dać jej szansę?
Drugi produkt to babka jajowata – roślina, o której może nie słyszymy jeszcze zbyt wiele, ale która zdecydowanie zasługuje na zainteresowanie. W jej nasionach znajduje się sporo tłuszczów, antyoksydantów i protein, które korzystnie wpływają na organizm. Dzięki temu, że nie ma w niej węglowodanów, jest często polecana na diecie ketogenicznej. Przy jej pomocy zastąpimy mąkę, a gdy będziemy spożywać ją przez dłuższy czas, zaobserwujemy sporo pozytywnych zmian. Babka jajowata obfituje w błonnik, więc zapewni długotrwałe uczucie sytości. Obniża też ciśnienie krwi i ma naprawdę wiele możliwości zastosowania. Jest świetnym dodatkiem do jogurtów, mieszanek do wypieku domowego chleba, czy sosów.
Czy robaki do jedzenia mogą dobrze smakować?
Przejdźmy teraz do nieco kontrowersyjnych artykułów. To robaki do jedzenia. Dla wielu osób to wciąż coś, co się wyklucza i wzbudza lęk. Zupełnie niepotrzebnie! Choć dla nas może to być nowością, w Azji tamtejsza ludność już dawno uczyniła z nich pożywne przekąski. Nie da się zaprzeczyć, że owady stanowią źródło białka dobrej jakości, które jest znakomicie trawione. Tym samym stanowią sporą konkurencję dla mięsa. Oprócz tego dostarczają takich substancji odżywczych, jak:
- witaminy: A, C, B
- magnez
- potas
- cynk
- żelazo.
Co ciekawe, można przyrządzać je na wiele sposobów. Pieczone, gotowane, czy smażone? Wybór należy do Ciebie! Jeśli wciąż nie jesteś przekonany, możesz je zmielić. Na rynku znajdziesz też suszone świerszcze w rozmaitych mieszankach przypraw, a nawet w czekoladzie.