Dieta antynowotworowa - co jeść, aby obniżyć ryzyko raka?
Badania wykazują, że nieodpowiednia dieta może przyczynić się do zachorowania na nowotwór. Dlatego tak ważna jest przede wszystkim profilaktyka i zmiana nawyków żywieniowych, co może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie i obniży ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym raka. Sprawdź, czy jest dieta antynowotworowa i z czego powinna się składać.
Ogranicz cukier
W diecie antynowotworowej, podstawą jest przede wszystkim ograniczenie spożywania cukru. Nie bez powodu nazywany jest on cichym zabójcą. Jego nadmierne spożywanie może doprowadzić do wystąpienia wielu chorób, jak cukrzycy czy nawet nowotworów. Warto zatem ograniczyć lub całkowicie wyrzucić go z diety i zastąpić czymś zdrowszym i równie słodkim. Najlepszym rozwiązaniem będzie miód. Nie tylko idealnie zastępuje biały cukier ze względu na swój słodki smak, ale posiada także wiele cennych właściwości. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Dodatkowo, istnieją badania mówiące o tym, że miód jest pomocny w walce z nowotworami, gdyż hamuje wzrost komórek rakowych. Warto pamiętać o tym, aby wybierać sprawdzone miody z pasieki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkt jest najwyższej jakości, posiada wszelkie drogocenne składniki odżywcze i jest bez dodatku białego cukru.
Zwiększ ilość spożywanych owoców i warzyw
Nie od dziś wiadomo, że podstawą zdrowej i zbilansowane diety powinny być owoce i warzywa. To one dostarczają najwięcej witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jednak nie zawsze udaje się, aby w każdym posiłku znajdowała się ich odpowiednia ilość. Zwłaszcza, jeśli prowadzimy szybkie tempo życia. W takim przypadku świetnym rozwiązaniem będą tłoczone soki oczyszczające organizm. Dieta sokowa posiada wiele zalet. Dzięki niej nie tylko w łatwy sposób wzbogacimy swoją dietę o większą ilość warzyw i owoców, ponieważ mogą się w nich znajdować składniki, których nie jemy zbyt często na co dzień. Soki tłoczone wykazują działanie antybakteryjne, oczyszczające i dostarczają wiele cennych składników pomocnych w profilaktyce antynowotworowej.
Dieta bogata w antyoksydanty
Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami to naturalne substancje, które chronią nasz organizm przed rozwijaniem się nowotworów. Za działanie antyoksydacyjne odpowiadają między innymi witamina C, A, E oraz karotenoidy i flawonoidy, które możemy znaleźć w owocach i warzywach. Do takich produktów zalicza się przede wszystkim żurawinę, borówki, aronię oraz zielone warzywa, jak jarmuż czy szpinak. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety w celu profilaktyki antynowotworowej.