Jak podawać i łączyć wino czerwone?
Sztuka umiejętnego podawania i łączenia wina jest bardzo ważna. Bardzo często to właśnie od tego zależy, w jaki sposób podbije się jego smak i czy połączy się wystarczająco z serwowanymi potrawami. Do wyboru jest tyle szczepów winogron i odmian wina, że dobranie tego, które spełni wszelkie wymogi, nie powinno stanowić żadnego problemu. Na pewno należytą uwagę trzeba zwrócić na wino czerwone, które idealnie komponuje się z często wybieranymi potrawami. Podpowiadamy, w jaki sposób je podawać, w jakiej temperaturze i właśnie z jakimi daniami stworzy najlepszą całość!
Jak serwować wino czerwone?
Każdy rodzaj wina serwowany jest w innej temperaturze. Właśnie dlatego tak ważne jest to, aby wiedzieć, w jaki sposób można podawać wino czerwone, aby jak najbardziej podkreślić jego bogaty smak. Tutaj należy mieć na uwadze, że wino czerwone nie musi być mocno schłodzone. Większe schłodzenie praktykowane jest przy białych winach. W przypadku czerwonych temperatura nie musi być tak niska. Zwłaszcza że, czerwone wina generalnie uznaje się za cięższe, co sprawia, że niekiedy podawane są głównie jesienią czy zimą. W związku z tym nie muszą być one mocno orzeźwiające, a ich wytrawny smak jest właśnie podbijany przez wyższą temperaturę. Dodatkową rolę pełnią kieliszki. W przypadku wina czerwonego zdecydować się można na te o pękatym kielichu. W ten sposób aromaty lepiej rozejdą się po ściankach. Czerwone wino powinno się też dotlenić, dlatego rekomenduje się, aby otwierać je przynajmniej na pół godziny przed jego podaniem.
Wina czerwone i łączenie ich z potrawami
Wino czerwone zawsze powinno zostać spójnie połączone z serwowanymi daniami. W ten sposób sprytnie podbije ich smak i sprawi, że całość będzie wyjątkowa. Do czego najbardziej pasuje czerwone wino? Oczywiście w tej kwestii zawsze pozostaje do uzgodnienia przede wszystkim wykorzystany szczep winogron. Wino czerwone słodkie będzie pasować na przykład do deserów. Świetnie komponować się będzie z lodami czekoladowymi czy bezą. Wina czerwone wytrawne powinny być podawane z równie ciężkimi w odbiorze przysmakami. Na przykład z czerwonym mięsem, dziczyzną, makaronami na bazie gęstych sosów. To też dobry dodatek do orzechów, przekąsek, wytrawnych serów czy aromatycznych oliwek. Odpowiednie dopasowanie wina czerwonego do spożywanego posiłku, pozwoli w pełni rozkoszować się przeplatającymi się aromatami. Każdy, kto planuje serwować wino czerwone, czym prędzej powinien zapoznać się właśnie ze sposobami jego serwowania.