Jesteś na diecie wegańskiej? Poznaj produkty, które warto mieć w swoje kuchni.

Dieta wegańska polega na odrzuceniu z jadłospisu mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Ten styl żywieniowy można także nazwać dietą w 100% roślinną. Rezygnując z mięsa oraz nabiału, warto do swojego menu dodać zastępniki, które uzupełnią organizm w potrzebne, a nawet niezbędne witaminy i minerały. Jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w tej kuchni, warto przyjrzeć się tym kilku produktom, które z pewnością przydadzą Ci się podczas gotowania i będą smacznym dodatkiem do potraw lub dobrym zamiennikiem. Jakie to rzeczy? Poznaj nasze propozycje!

Mleka roślinne

Ilość mlek roślinnych na polskim rynku jest ogromna, co jaki czas zobaczyć można na półce kolejnego nowego producenta lub dobrze nam już znanego, który postanowił nieco się przebranżowić i wejść w wir roślinnej rewolucji. Mleko roślinne to oczywiście produkt nie tylko dla wegan, korzystają z niego osoby, które nie tolerują krowiej laktozy, wegetarianie, którzy chcą unikać nabiału lub inne osoby, które chcą ten nabiał ograniczyć. Na rynku dostać można mleko roślinne w wielu smakach, dzięki temu każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Jednak jeśli jesteś na diecie roślinnej lub spożywasz nieduże ilości nabiału, warto zadbać o dodatkowe źródło wapnia. W tym celu zalecamy wybieranie mlek fortyfikowanych, czyli takich, do których dodawane są witaminy i minerały w tym wapń. A jakie mleka spotkać można na sklepowych regałach? Oczywiście mleko owsiane, które wspaniale pasuje do ciast i porannej kawy, mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe, a także orzechowe, najczęściej wytwarzane z nerkowców, orzechów laskowych i makadamia.

Przyprawy i nie tylko

Jeśli gotujesz wegańsko, niezwykle ważne są przyprawy, którymi podbijesz smak warzyw, jakie więc warto mieć w swojej kuchni? Z całą pewnością będzie to papryka wędzona, która jest niezwykle aromatyczna. Doda Ci ona pysznego wędzonego smaku np. w daniach takich jak leczo czy fasolka po bretońsku, choć idealnie sprawdza się też na zwykłych kanapkach. Płatki drożdżowe to kolejny poziom bycia weganinem, próbując ich raz – nigdy nie zabraknie ich w Twojej kuchni. Co jest w nich tak wyjątkowego? Płatki drożdżowe nadają potrawom serowego posmaku. Idealnie sprawdzają się jako posypka do makaronu czy kiedy np. chcemy zrobić wegański ser z ziemniaka. Czarna sól, czyli Kala Namak to sól, która posiada charakterystyczny jajeczny posmak, dlatego idealnie sprawdzi się do dań takich jak pasta bezjajeczna, tofucznica, czy wegański omlet. Warto jednak pamiętać, że sól tę należy dodawać na koniec gotowania, gdyż poddana wysokiej temperaturze wytraca swój jajeczny smak.

Jeśli właśnie rozpoczynasz swoją przygodę na diecie roślinnej, warto sprawdzić te produkty i dodać je do swoich potraw.