Mleko owsiane – dlaczego warto je pić? Sprawdź!
Mleko owsiane to świetny zamiennik napojów pochodzenia zwierzęcego. Jest bogate w witaminy z grupy B, błonnik oraz wapń. Codzienne spożywanie mleka owsianego pomaga w obniżeniu złego cholesterolu, a także wzmacnia układ kostny. Napój ten jest doskonałą alternatywą dla wegan oraz osób, które z jakiegoś powodu nie mogą spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego. Jakie jeszcze właściwości ma mleko owsiane? Dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu? Sprawdź!
Mleko owsiane – dla kogo?
Mleko owsiane dostępne jest w coraz większej ilości sklepów. Napój ten powstaje wyłącznie z połączenia wody oraz owsa. Dzięki temu jest bezpieczny dla wegan, osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz uczulonych na soję czy orzechy. Mleko owsiane stanowi doskonałe uzupełnienie diety również dla tych, którzy zmagają się ze zbyt wysokim cholesterolem.
Po ten napój roślinny mogą także sięgać osoby cierpiące na celiakię. Warto jednak zwrócić uwagę na informacje, umieszczone na opakowaniu. Choć mleko owsiane nie zawiera glutenu, to w zakładzie produkcyjnym może być on przetwarzany. Chorzy na celiakię powinni więc wybierać produkty, które posiadają certyfikat produktów bezglutenowych.
Mleko owsiane – wartości odżywcze
Napój owsiany to prawdziwa bomba witaminowa. Choć w porównaniu z mlekiem krowim zawiera zdecydowanie mniej białka, to na korzyść tego produktu przemawiają inne statystyki. Napoje owsiane zawierają więcej wapnia i żelaza, co pozytywnie wpływa na nasz układ kostny. Mleka tego typu często wzbogacane są również witaminami z grupy B, które pomagają obniżać poziom stresu. Mają one również pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Zawarty w mleku owsianym rozpuszczalny błonnik znacząco obniża wchłanianie złego cholesterolu. Z tego powodu po napój roślinny powinny sięgać zwłaszcza osoby, mające problem z sercem czy nadwagę. Warto również wspomnieć o tym, że mleko owsiane jest średnio o 40% mniej kaloryczne, niż napoje pochodzenia zwierzęcego.
Smaczne i zdrowe, czyli jak włączyć mleko owsiane do diety?
Wiemy już, że regularne spożywanie mleka owsianego daje wiele korzyści zdrowotnych. Jak jednak włączyć napoje roślinne do codziennej diety? Samodzielnie spożywany produkt ma lekko słodkawy smak i jest o wiele rzadszy niż krowie mleko. Warto wykorzystywać napoje roślinne przede wszystkim jako dodatki, np. do kawy czy musli.
Mleko owsiane sprawdzi się również jako zamiennik krowiego w większości wypieków. Warto jednak wziąć pod uwagę, że przed podgrzaniem jest ono o wiele rzadsze, a po upieczeniu – nieco śluzowate. Mimo to warto włączyć mleko owsiane do codziennej diety – z korzyścią dla zdrowia!