Przygotuj orientalne przysmaki w swoim domu!

Przygotuj orientalne przysmaki w swoim domu!

Azjatycka kuchnia podbiła serca ludzi na całym świecie. Jeżeli należysz do licznego grona jej miłośników, z pewnością zainteresuje Cię poniższy artykuł. Zdradzimy w nim jak urządzić ucztę pełną orientalnych potraw w domowym zaciszu. Będzie zdrowo, pysznie i intrygująco. Gotowy? Zapraszamy do lektury!

Zaopatrz się w przydatne naczynia i akcesoria

Zanim przystąpisz do gotowania, musisz mieć pewność, że dysponujesz niezbędnymi naczyniami. Bez wątpienia przyda Ci się solidna patelnia żeliwna, na której usmażysz mięso, warzywa i grzyby. Dobrze naostrzone noże także warto mieć w zasięgu wzroku. Jeśli wiesz, że będziesz często przyrządzać egzotyczne dania, zainwestuj w specjalny garnek do gotowania ryżu. Zyskasz dzięki niemu gwarancję tego, że zawsze będzie sypki, smaczny i idealnie przyrządzony. Upewnij się, że pod ręką masz też charakterystyczne akcesoria, takie jak pałeczki, które posłużą do spożywania posiłków.

Proste przepisy, z którymi świetnie sobie poradzisz

Wiele dań bazuje na makaronie – tradycyjnym lub ryżowym. Podsmaż go razem z warzywami: papryką, cebulą, fasolką szparagową. Dodaj kiełki oraz pędy bambusa, a następnie krewetki. Zanim umieścisz je na patelni, pokryj je panierką. Do tego, żeby ją zrobić, będzie Ci potrzebne jedynie jajko i mąka ze świerszczy, które trzeba ze sobą wymieszać. Pamiętaj, że owoce morza śmiało można zastąpić kaczką albo innym rodzajem mięsa. Kolejna propozycja to marynowany kurczak serwowany na smażonym ryżu z domieszką kurkumy. Kluczem do sukcesu jest tutaj sos. Zrobisz go, łącząc ocet, sos sojowy i odrobinę papryczki chili. Wyraziście i wyśmienicie! Na koniec jeszcze jeden pomysł na lekki obiad idealny na lato. Zanurz łososia w białku i sezamie, po czym umieść go w piekarniku na niecałe piętnaście minut. Przygotuj komosę ryżową i włóż ją do miski razem ze szpinakiem, pokrojonymi pomidorami i kiełkami. Skrop oliwą i posyp startym imbirem. Gotowe!

Azjatyckie desery zachwycające smakiem i wyglądem

Idealnym zwieńczeniem uczty jest oczywiście deser. Wspaniale sprawdzi się mango lassi, czyli intensywnie żółty koktajl rodem z Indii. Jak go zrobić? Zmiksuj obrane i pokrojone mango razem z jogurtem naturalnym albo mlekiem roślinnym, miodem i kardamonem. Możesz dolać odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą Cię konsystencję. Taki napój podaj w towarzystwie aromatycznego kremu, który otrzymasz, miksując tofu naturalne z cynamonem, śmietanką kokosową i syropem z agawy. To łatwiejsze niż sądziłeś, prawda? W takim razie życzymy udanych eksperymentów w kuchni i smacznego!