Szybkowar - znajdź dla niego miejsce w swojej kuchni!

Szybkowar - znajdź dla niego miejsce w swojej kuchni!

Kuchnia nie bez powodu nazywana jest sercem każdego domu. To właśnie tutaj przygotowuje się przepyszne posiłki i spędza czas całą rodziną. Wśród licznych gadżetów kuchennych, które znacznie mogą ułatwić codzienne gotowanie, warto wymienić szybkowar. Dlaczego powinien on znaleźć się w każdej kuchni?

Czym są i jak działają szybkowary?

Szybkowary to specjalne naczynia, dzięki którym można gotować potrawy pod ciśnieniem. Zamknięty obieg pary znacznie przyspiesza proces gotowania i pozwala zachować pełen aromat przygotowywanych potraw oraz większą ilość składników odżywczych. Tradycyjny szybkowar składa się z podstawy, pokrywy oraz zaworu regulującego ciśnienie. Podgrzewana w naczyniu woda zamienia się w parę wodną, która podnosi ciśnienie panujące wewnątrz naczynia. Dzięki temu czas gotowania skraca się nawet o 70% w porównaniu z tradycyjnymi metodami. Uwaga – z uwagi na panujące w szybkowarze ciśnienie, należy stosować go zgodnie z zaleceniami producenta, ściśle przestrzegając zasad bezpieczeństwa.

Jakie potrawy można przygotować przy pomocy szybkowaru?

Dzięki szybkowarom można przygotować wiele potraw w krótkim czasie, jednocześnie zachowując ich walory odżywcze i smakowe. Przy pomocy szybkowaru można błyskawicznie przyrządzić różnego rodzaju zupy. Nawet rosół, który wymaga wielogodzinnego gotowania, zachowuje pełnię smaku i zachwyca intensywnym aromatem. Szybkowar świetnie nadaje się także do przygotowywania dań mięsnych. Duszone mięsa i gulasz zachwycają swoją miękkością i smakiem! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w szybkowarze przygotować także delikatne ryby, gotowane warzywa, kasze i zboża. Urządzenie znacznie skraca czas gotowania potraw, które zachowują swoją strukturę i pełnię smaku. Aromatyczna pieczeń wołowa w zaledwie 40 minut – czy to nie brzmi kusząco?

Szybkowar – oszczędność nie tylko czasu

Jako główną zaletę szybkowaru z reguły wymienia się oszczędność czasu. To prawda – proces gotowania w szybkowarze trwa o wiele krócej niż w przypadku tradycyjnych metod, jednak nie jest to jedyna korzyść związana ze stosowaniem urządzenia. Szybkowar – dzięki skróconemu czasowi gotowania – zużywa o wiele mniej energii, co przekłada się na niższe rachunki za gaz lub prąd. Dodatkowo, warto wspomnieć, że jest bardzo wszechstronnym urządzeniem, w którym można nie tylko gotować, ale także piec i dusić niemal wszystkie potrawy. Śmiało można powiedzieć, że zakup szybkowara to najlepsza inwestycja w domową kuchnię! Twoje potrawy mogą dzięki niemu zyskać mnóstwo smaku i aromatu!