W co zapakować jedzenie?

W co zapakować jedzenie?

Wybierając się do pracy, czy też na wycieczkę bądź dłuższą podróż dobrze jest zabrać ze sobą jakieś przekąski, a najlepiej pożywny posiłek, który zapewni nam mnóstwo energii na resztę dnia. Często jednak pojawia się problem, w co zapakować jedzenie, aby pozostało świeże i ciepłe, dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego pojemnika.

Termosy i kubki termiczne

Do pracy, czy też do samochodu odpowiednim wyborem będzie kubek termiczny, który jest mały i poręczny. Chcąc zapewnić sobie pełen komfort, należy wybrać taki, który ma ustnik i przycisk, co pozwoli na używanie go jedną ręką. Natomiast na wycieczkę lepszy będzie termos, który łatwo można spakować do plecaka. Bez względu na to, który produkt zdecydujemy się kupić, należy zwrócić uwagę na szczelność, dlatego warto, żeby miał uszczelki. Ważny jest także materiał, z jakiego jest wykonany, zdecydowanie te stalowe, będą trzymać dłużej ciepło.

Lunch boxy i termosy obiadowe

Na kanapki, czy też suche przekąski, warto wybrać lunch box. Zazwyczaj wyposażone są w przegródki, dzięki którym można zapakować różne produkty, nie martwiąc się o to, że się wymieszają. Natomiast na ciepłe danie, lepiej jest wybrać termos obiadowy. Chcąc wybrać odpowiedni, należy zastanowić się jaka pojemność będzie dla nas odpowiednia. Standardowa to 500 – 600 ml, ale są też takie, które pomieszczą ok. 800 ml. Ważne jest także, jak długo będzie utrzymywał ciepło, co jest uzależnione od budowy. Wykonane ze stali nierdzewnej, gwarantują odporność na działanie niekorzystnych czynników, a także są odporne na działanie środków czyszczących. Najlepiej, jeśli są to dwie warstwy stali izolowane próżniowo, co zapewni dłuższe utrzymanie odpowiedniej temperatury. Istotne jest także zamknięcie, wygodna będzie zakrętka, która w niektórych modelach pełni także funkcję talerza bądź miski na jedzenie.

Elektryczne termosy obiadowe

Kiedy mamy dostęp do prądu, świetnym rozwiązaniem są termosy obiadowe elektryczne. Przydadzą się na kemping, na działkę i w podróż. Istnieje wtedy możliwość podgrzania posiłku bezpośrednio przed zjedzeniem. Często mają w zestawie przewód zasilający samochodowy, dzięki czemu można go używać w aucie. Ich zaletą jest szybkość podgrzewania, funkcjonalność, a także mobilność. Powinien być szczelnie zamykany, aby zachować świeżość posiłku i blokować dostęp powietrza. Ważne jest, aby miał wyciągane elementy, co ułatwi mycie i utrzymanie w czystości. Dobrze jest także zakupić torbę najlepiej termiczną, która podtrzyma temperaturę, a także ułatwi transport termosu.