Zdrowo w kuchni

Odpowiednio zbilansowana dieta stanowi jeden z najważniejszych aspektów, jeżeli chodzi o nasze prawidłowe funkcjonowanie. Nie tylko dostarcza nam niezbędnych wartości odżywczych. Przede wszystkim jednak nie czujemy się ociężali, co zdecydowanie nie wpływa dobrze na nasze samopoczucie, niezależnie od pory dnia.

W pełni naturalnie

W ciągu ostatnich kilkunastu lat coraz bardziej wzrosła świadomość niektórych grup społecznych, w szczególności młodszych osób. Mianowicie znajdziemy zdecydowanie więcej wegetarian oraz wegan. Rezygnacja z mięsa wynika z kilku aspektów. Jego produkcja jest zdecydowanie nieekologiczna i pochłania bardzo dużo czystej wody. Ponadto produkty mięsne zawierają zdecydowanie więcej sztucznych składników poprawiających smak, które nie wpływają dobrze na nasze codzienne samopoczucie. Właśnie z tego powodu bardzo często skłaniamy się ku opcjom ograniczania mięsa lub w ogóle produktów zwierzęcych. Ekologiczny sklep rolniczy z naturalnymi składnikami cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie wśród osób zmieniających w niedalekiej przyszłości wielkomiejski zgiełk na ciche przedmieścia.

Dodatki do napojów

Picie jak największej ilości wody stanowi złotą maksymę wszystkich dietetyków oraz lekarzy. Oczywiście ma to mnóstwo korzyści, jednak warto czasami spojrzeć na to z perspektywy własnych kubków smakowych. Woda nie ma absolutnie żadnego smaku, przez co jej picie poza ugaszaniem pragnienia nie daje nam wiele satysfakcji. Z tego powodu możemy dodać do niej rozmaite owoce, na przykład wyciśniętą cytrynę czy też pomarańcze. Warto także stosować takie manewry w chłodniejszych miesiącach, gdzie uwielbiamy pić kawę oraz herbatę. Nie warto zawsze dodawać cukru, ponieważ mamy zdecydowanie zdrowsze zamienniki. Miody nektarowe czy też wspomniane owoce z całą pewnością dobrze się do tego nadadzą.

Czego warto unikać?

Przede wszystkim bardzo mocno przetworzonych produktów. Należą do nich napoje gazowane, takie jak cola, oraz chipsy. Z pewnością nie powinniśmy stosować zbyt dużo tłuszczu w trakcie gotowania, który może odłożyć się w naszych jelitach i powodować uczucie dyskomfortu. Z drugiej jednak strony warto w pewnym sensie nawiązać zdrową, rozsądną relację w własnym ciałem. Przede wszystkim to my sami powinniśmy zdawać sobie sprawę, co możemy zjeść. Nie powinniśmy ślepo wierzyć nakazom oraz zakazom narzucanym przez dietetyków. Na zakończenie jako inspirację warto podać przykład Roberta Karasia - mistrza sportów wydolnościowych, który tydzień przed zawodami idzie zjeść w fast foodzie.